İş Görüşmesine Giderken Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Herkesin hayatını idame ettirebilmesi için para kazanmak gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır bunun için bir efor sarf etmeli yani bir işte çalışması gerekir bu yazımızda sizlere iş görüşmesi hakkında bilgiler vereceğiz. İnsanlar kendilerine göre bir iş bulabilmek için çeşitli iş ilanlarını takip edip kendilerine uygun iş modellerini bulur ve onlar arasından seçimini sağlar. İşin ne olduğu değişiklik gösterse de iş sahibine adınızın soyadınızın, daha önce nerelerde çalıştığınızın, hobilerinizin, yeteneklerinizin ve var ise referansınızın yer aldığı bilgilendirici bir öz geçmiş göndermeniz gerekmektedir. Göndermiş olduğunuz bu öz geçmiş, iş veren tarafından incelenip uygun bulunduğu takdirde iş görüşmesi davetine imkan sağlayacaktır.
İş görüşmesi birçok kişinin korkulu rüyası olsa da sizlere vereceğimiz taktikler sayesinde bu durumun önüne geçmeniz mümkündür. Eğer kişiler iş görüşmesine gitmeden önce ne yapıp ne yapmamaları gerektiklerini bilirlerse karşılaşacakları sorunları minimuma indirmiş olurlar.
İş Görüşmesine Giderken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
İş görüşmesinde kendinizi güzel bir şekilde ifade edebilmek için oldukça kısıtlı bir vaktininiz bulunmaktadır. Size sunulan bu kısıtlı vakti en etkili şekilde kullanıp iş verenler üzerinde güven oluşturmanız gerekmektedir. Haydi bunu nasıl yapacağınıza bakalım;
- İş görüşmesine gitmeden işin içeriğini hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Başvurduğunuz pozisyonun şartlarını, olumlu ve olumsuz getirilerini, bu iş için gerekli olan ilgi ve yetenekleri detaylı bir biçimde araştırmanız sizleri daha olumlu yönden etkiler.
- İş görüşmenizden önce çalışmak üzere başvurduğunuz firma veya kurum hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. İş veren kişilerin ‘’Kurumumuzu tanıyor musunuz?’’ ya da ‘’Kurumumuzu nereden duydunuz?’’ gibi sorularına vereceğiniz cevaplar görüşmenizin olumlu sonuçlanması açısından etkili olacaktır.
- Başvurduğunuz iş sizin becerilerinize, ilgilerinize, yeteneklerinize uygun olup olmaması da iş görüşmesine gitmeden önce analiz edilmesi gereken konulardan biridir.
- Mülakat stresinizi azaltmak adına size sorulması muhtemel soruları liste haline getirip sorulara cevaplar hazırlayarak kendi kendinize prova yapabilirsiniz. Bu sayede iş görüşmesine hazırlıklı olmuş olursunuz.
- İş görüşmesine giderken giyeceğiniz kıyafeti önceden belirlemenizi tavsiye ederiz. Giysileriniz de iş verenler açısında olumlu bir izlenim bırakmak için önemli bir husustur. Koyu renklerden olabildiğince kaçınmaya özen göstermelisiniz. Resmi ve klasik bir giyim tarzı oluşturmalısınız. Bu durum iş verenin gözünde, sizin daha iyi bir izlenim kazanmanıza sebep olacaktır. Olabildiğince açık renk giysi tercih etmeye önem gösterin.
Görüşme Konusunda Öncelik Vermeniz Gereken Özellikler Nelerdir?
- İş görüşmesi sırasında iş verenleri dinlemeniz ve sözlerini kesmemeniz gerekmektedir. Bu durum sizi onların gözünde farklı bir konuma getirecektir. İş verenlere soru sormaktan çekinmeyin ki sizin öz güvenli birisi olduğunuzu anlasınlar.
- İş görüşmesi esnasında size sorulan sorulara acele bir şekilde cevap vermek yerine düşünerek en uygun cevabı vermelisiniz. Hızlı konuşmak yerine tane tane konuşmalısınız. Çünkü diksiyonunuzun düzgün olması iş verenler için önemli kriterler arasında yer almaktadır.
- Görüşmede kendiniz olmaya ve samimi olmaya özen göstermelisiniz ki iş verenler gerçek sizi tanıyabilsinler.
- Mülakat sırasında oturma biçiminiz de oldukça önemlidir. Oturduğunuz sandalyede veya koltukta dik bir şekilde sırtınızı yaslayarak oturmalısınız.
- İş görüşmesinde iş verenle göz göze gelmekten ve gülümsemekten çekinmemelisiniz. İkili ilişkilerde göz teması güven açısından önemli bir husustur.
- Vücut diliniz de sizin hakkınızda fikir sahibi olunmasında önemli bir kriterdir. Konuşurken mimiklerinizden faydalanabilirsiniz ancak elinizi çok fazla kullanmanız itici olacaktır. Elinizle, saçınızla veya sakalınızla çok sık oynamak yalan söylediğinizi düşündürecektir. Ayaklarınızı ve dizlerinizi titretirseniz de stres yönetimi olmayan birisi olduğunuz izlenimi yaratacaktır.
- Kendinizi anlatmanız istendiğinde onlara sunduğunuz öz geçmiş dışında bilgiler vermelisiniz. Aksi takdirde ezberlemiş olduğunuzun kanısına varacaklardır. Kendinizi anlatırken uzun cümlelerden kaçınmalı, kişisel övgüye kaçmadan basit bir şekilde kendinizi tanımlamalısınız.
- Görüşme sonrasında yalnızca iş verenlerden dönüt beklemek yeterli değildir. Görüşmeniz bittikten birkaç gün sonra kendinizi hatırlatmak adına başvurduğunuz firmaya ya da kuruma dönüş yapmalısınız. Örneğin iş başvurusuna çağırdıkları için teşekkür ettiğinizi ve cevaplarını bekliyor olduğunuzu resmi bir dille iletmelisiniz.
İş Görüşmesi Yaparken Yapılmaması Gereken Şeyler Nelerdir?
Hayatın her alanında olduğu gibi iş görüşmelerinde de ilk izlenim oldukça önemlidir. İş verenler iş görüşmesinde sizin her türlü hal ve hareketlerinizi zihinlerinde kayıt altına alırlar. Bunlar size olumlu veya olumsuz bir biçimde yansır. Biz de sizler için iş görüşmesine giderken yapmamanız gereken şeyleri sırasıyla aşağıdaki bölüme yazmış bulunuyoruz.
- İş görüşmesinde size sorulan sorulara ‘’bilmiyorum, fikir sahibi değilim, yapamam’’ gibi cümleler kurmamalısınız. Bu tutum iş verenler için olumsuz bir izlenim oluşturacaktır bu tarz tutumlardan kaçınmalısınız.
- Sizin beceri, yetenek ve ilgilerinize uygun olmayan bir işe başvurmak sizin için olumlu sonuçlanmayacaktır.
- Mülakata zamanında gitmemek yanlış bir davranıştır. Bu durum iş veren tarafından sorumsuz bir kişi olarak algılanmanıza sebep olabilir.
- İş görüşmesinde ‘’Ne kadar maaş alacağım?’’ sorusunu sormamalısınız. Zaten bu sorunun yanıtı iş veren tarafından verilecektir. Bu soruyu sormak sizi sadece para için çalışan birisi konumuna düşürecektir.
İş Görüşmesi Yaparken Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İş verenle konuşmanız esnasında onun sözünü asla kesmemelisiniz. Ayrıca konuşurken duraksamak, sürekli ‘’ıııı, şey’’ gibi şeyler söylemek ya da cümle içerisinde yabancı kelimeler kullanmak sizin için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
- İş görüşmesinden önceki gece uykusuz kalmanız sizin için hiç iyi olmayacaktır. Uykusuz ve yorgun görünmemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde uykusuzluk nedeniyle göz altlarınızın şişmesi hiç iyi bir görüntü oluşturmayacaktır.
- Görüşme sırasında özel hayatınızdan bahsetmemelisiniz. Orada özel hayatınızla değil, iş hayatınızla ilgilenilmektedir. İş hayatınız hakkında bilgi verirken de eski çalıştığınız iş yeri hakkında olumsuz şeyler söylememeye özen göstermelisiniz.
- Özensiz bakımsız bir şekilde iş görüşmesine gitmemelisiniz. Örneğin ütüsüz bir gömlek, dağınık saç, tozlu ayakkabılar iş verenin gözünde pek hoş görünmeyecektir.